Biografie C. Goekoop

Cornelis Hiëronymus (Cees) Goekoop (Amsterdam, 4 december 1933 – Amsterdam, 26 september 2011) was een Nederlandse bestuurder van VVD-huize.

Hij was burgemeester van de gemeente Leiden van 16 augustus 1980 tot 1 januari 1999 (in verband met pensioen). Hij werd opgevolgd door Jan Postma, die tot 2002 aanbleef als burgemeester. Goekoop was regelmatig te vinden onder de burgers onder het genot van een hapje en een drankje en vierde uitbundig de 3 oktober-vieringen (Leidens Ontzet).

Voortvloeiend uit zijn burgemeesterschap was Goekoop tevens voorzitter van de Stichting Pieterskerk Leiden, van 1980 tot 1999. In die hoedanigheid leidde hij de afronding van de ingrijpende restauratie (1978–1982) in goede banen en was hij de drijvende motor achter de startende exploitatie. Op 17 juli 1989 ontving hij de Amerikaanse president George H.W. Bush, de eerste president van de Verenigde Staten die Nederland tijdens zijn ambtsperiode bezocht.

Ten slotte zorgde hij ervoor dat het Van Hagerbeerorgel (1643) in de Pieterskerk in oude luister werd hersteld. Tevens werd een tweede orgel, het Thomas Hill orgel (Londen, 1883), aangeschaft. Dankzij zijn creatieve benadering kon dit orgel, dat vanuit Engeland in meer dan 4000 losse stukjes in Roodeschool lag opgeslagen, worden ingeschreven in het monumentenregister als onlosmakelijk onderdeel van de Pieterskerk in Leiden, zodat het als monument kon worden gerestaureerd.

Geheel in de traditie van de Leidse kerkmeesters is het familiewapen van Goekoop boven de speeltafel van het Van Hagerbeerorgel aangebracht.

Ter gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester kreeg Goekoop op 19 november 1998 een moerascipres (Taxodium distichum) aangeboden, die hij zelf plantte in het Van der Werfpark.

Goekoop, van huis uit eigenlijk jurist, publiceerde twee populair-wetenschappelijke boeken met betrekking tot de Griekse dichter Homeros en diens werk. In het boekje Op zoek naar Ithaka (1990) ontvouwt de auteur zijn theorie over de locatie van het eiland Ithaka, volgens Homeros de thuisbasis van de mythische figuur Odysseus. Later publiceerde Goekoop "Homerus – een raadsel": een zoektocht door het Homerische landschap (2003). Een geactualiseerde heruitgave van Op zoek naar Ithaka verscheen in 2011.